Razvijanje, krepitev in promocija prostovoljstva

Prostovoljec vnaša v življenjski prostor drugih ljudi, skupin, skupnosti in celo na širši družbeni ravni svoj polet, energijo, željo po spreminjanju okoliščin življenja na boljše. Prostovoljce navadno odlikujejo človečnost, ustvarjalnost in pripravljenost dajanja v dobrobit sočloveka in skupnosti, pri čemer pa prostovoljec prejema veliko dobrega tudi zase: denimo, zavest o koristnosti svojega delovanja, prostovoljstvo navadno doprinese k osebnostni rasti, vpetosti v socialno mrežo, odpira možnosti vplivanja na dogajanje v lastnem okolju, kakor pravi Anica Mikuš - Kos.

Prostovoljno delo pomeni medčloveško solidarnost, sodelovanje, pripravljenost pomagati drug drugemu, nekakšna "energija vzajemnosti", kar deluje v vsaki družbi povezovalno in kar je še posebej pomembno za dandanašnjo družbo, ki jo v veliki meri opredeljujeta tudi skrajni individualizem in ravnodušje do drugega. Prostovoljno delo, kot je razvidno iz besede same, razvija neko notranjo moč (logiko) in temelji na drugačnih načelih; pomeni brezplačno darovanje nekaj svojega dela, znanja, sposobnosti, pozornosti, časa - "košček svojega življenja drugim". Moralo bi biti protiutež vse bolj prevladujoči kulturi ravnodušja, pa ne zato, "ker je bolj gibljivo in lahko hitreje priskoči na pomoč ob potrebi kot lena in zbirokratizirana organizacija, pa ne zato, ker človeka pripelje do notranje izpolnitve v odgovornosti solidarnosti do drugega" (Jože Bazjek).

 

VABILO K SODELOVANJU NOVIH PROSTOVOLJCEV

K sodelovanju vabimo nove prostovoljce in prostovoljke za:

  •   delo z otroki in mladostniki v osnovnošolskih krožkih RK,
  •   pomoč mladim prostovoljcem v dobrodelnih projektih na srednjih šolah in študentom na visokih šolah in fakultetah,  
  •   vodenje projektov na področju dela z mladimi,
  •   letovanja,
  •   pomoč v našem Humanitarnem centru,
  •   delo na področju zdravstvene preventive,
  •   delo na področju promocije krvodajalstva,
  •   sodelovanje v ekipah prve pomoči .


KAKO SE VKLJUČITI?

Pokličite nas na telefonsko številko 05/ 671-26-40 ali nam pišite na e-pošto: piran.ozrk@ozrks.si, da se dogovorimo za srečanje. Ob pogovoru bomo skupaj ocenili vaše želje, možnosti, ipd. ter naše potrebe.

 

Razvijanje, krepitev in promocija prostovoljstva

Prostovoljce najpogosteje pridobivamo v sodelovanju z osnovnimi, srednjimi in visokimi šolami, ki se dejavno vključujejo v naše programe in projekte. Za prostovoljce so organizirana srečanja, različna vrsta izobraževanja in usposabljanja za delo, ki so seveda vsebinsko prilagojena posameznim programom.
Kdor je sklenil, da je treba narediti kaj dobrega, koristnega za druge in za širšo skupnost, naj se pogumno in z zaupanjem pridruži prostovoljcem Rdečega križa, ki delujejo v že utečenih oblikah dela ali poskušajo z drugačnimi programi oziroma pristopi pomagati prikrajšanim otrokom, mladim, starejšim, družinam, posameznikom, brezdomcem, …

 

OBRNITE SE K DRUGEMU - lahko tudi tako, da sodelujete pri naših človekoljubnih prizadevanjih…

Srečali se boste z ljudmi, ki jim ni vseeno za šibkejše, za družbeno nepriviligirane… Skupaj boste lahko lažje kaj naredili, da bi jim olajšali prebroditi življenjske stiske!

Podeli:

RK Slovenije - Aktualno

Četrtek, 3. november 2016

Vlada umaknila obravnavo Zakona o tujcih

Nedelja, 6. november 2016

Zmaga na vsak način

Petek, 28. oktober 2016

Teden solidarnosti 2016

Znamka Aplikacija Daruj kri Telekom Slovenije Canon Revoz BESSY Anonimna e-prijava nasilja v družini Lek Pošta Slovenije NLB KRKA Tuš SKB NLB Vita Unicredit bank Luka Koper Si.mobil Petrol Mercator BSH BTC SAZAS Geoplin Medis MINT mitja Stopimo skupaj MDDSZ Sklad